logo
menu

Waarom Inspire?

Inspire is een plek waar wetenschap en zelfkennis samen komen met de goede dingen in het leven: live muziek, geïnspireerde mensen, goed eten en plezier. Inspire is zeer zeker een uniek festival, maar misschien geen ‘gemakkelijk’ festival. Om die reden wil ik graag mijn idee achter het festival toelichten. 

Wetenschap is betrekkelijk makkelijk: van een veilige afstand observeren wij de buitenwereld and proberen we de wetten van het universum te ontdekken. Als je de technologische vooruitgang bekijkt van de afgelopen 75 jaar, kunnen we zeggen dat de wetenschap zeer succesvol is geweest. Zo succesvol zelfs, dat sommigen zich ongerust maken dat dingen uit de hand kunnen gaan lopen. 

Zelfkennis is ook wetenschap: Zelfkennis richt zich op de innerlijke wereld. Het probeert te kijken naar hoe gedachten, gevoelens en emoties verbonden zijn met elkaar en hoe deze worden geactiveerd door gebeurtenissen in de wereld om ons heen. Zelfkennis wordt beoefend door middel van kunst, management trainingen, het bezoek aan de psycholoog en via een scala aan workshops. Op dit punt wordt het persoonlijk en daardoor kan het wat ‘ongemakkelijk’ gaan voelen.  Alle wetenschap komt voort uit nieuwsgierigheid, maar om zelfkennis te bereiken, is er iets meer nodig. 

Theorie van Alles

Natuurkundigen dromen van een Theorie van Alles dat ons in staat zou stellen om elk aspect van de natuur te verklaren en uiteindelijk te beheersen en ons “Meesters van het Universum” zou kunnen maken. 

In fundamentele natuurkundige theorieën, zoals de kwantumtheorie en relativiteitstheorie, is alles één en met elkaar verbonden en ontstaan elementaire deeltjes spontaan uit het niets.
Bovendien is de uitkomst van experimenten onlosmakelijk verbonden met de waarnemer. Deze waarnemer is echter een geïdealiseerde versie: zij is volledig objectief.

Ik vraag me daardoor af hoeveel geloof we kunnen hechten aan een Theorie van Alles dat geen realistisch beeld bevat van onszelf. 

Want die waarnemer, dat zijn Wij.

En zoals we allemaal weten, zien wij de wereld door een gekleurde bril, gekleurd door onze opvoeding, onze relaties, successen en teleurstellingen.  Daarbij komt dat een groot deel van ons gedrag ‘geautomatiseerd’ is door gewoontes, reflexen en vaste gedachtenpatronen. Op zichzelf is daar niets mis mee. Het is een kwestie van efficiëntie en het heeft ons ver gebracht in een wereld die alsmaar sneller aan het veranderen is. 

Totdat we ergens vastlopen en we moeten concluderen dat onze vaste gedachtenpatronen ons niet helpen om onze levensdoelen te realiseren. De makkelijkste oplossing is dan om van richting te veranderen en onze doelen aan te passen. Maar waarom zouden we dat doen? De meer wetenschappelijke, rationele benadering is om te gaan onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is. Dit maakt het mogelijk ons te bevrijden van reflexen en gedachtenpatronen die ons eerder in de weg zitten dan dat ze ons helpen. 

Ware vrijheid ligt voor mij in het vermogen om alles wat de wereld te bieden heeft tegemoet te treden zoals het is: zonder vooroordeel of vooringenomenheid. We zullen verrast zijn bij het zien van zoveel meer mogelijkheden die ons aangeboden worden. We hoeven alleen maar te kiezen.

Dus, waarom zou je wachten totdat je vastloopt ergens?

Inspire is er voor iedereen, jong en oud(er), spiri of niet die bereid is een uitdaging aan te gaan en wil proberen het beste uit het leven te halen.

Maar uiteindelijk is Inspire als elk ander feestje: Wij kunnen het verzinnen en organiseren, maar alleen samen kunnen we het werkelijkheid maken. 

Dick van Zuijlen

I
n
s
p
i
r
e
.
F
e
s
t
i
v
a
l